Carnea de porc, mai scumpă decât anul trecut! Prețul uriaș pe care îl vor plăti românii pentru un kilogram

Publicat: 07 nov. 2023, 12:00 Autor: Alina Nistor News
Carnea de porc, mai scumpă decât anul trecut! Prețul uriaș pe care îl vor plăti românii pentru un kilogram

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar românii deja se gândesc la bucatele pe care le vor pune pe masa de Crăciun. Din păcate, însă, în acest an vor plăti mai mult pe carnea de porc!

Vești proaste pentru români! Carnea de porc, unul dintre cele mai consumate alimente, s-a scumpit în acest an. Având în vedere faptul că mai sunt aproape două luni până la sărbători, nu este exclus ca prețul să mai crească.

Dacă anul trecut prețul varia între 15 si 20 de lei, pe kilogram, acum costă 25 de lei. Același lucru se întâmplă și în cazul porcului „în viu”. Anul trecut, prețul pe kilogram era de circa 12 lei. În schimb, în 2023 este de 15 lei la crescătorii de porci în Banatul Montan. Cea mai costisitoare carne de porc „în viu” este cea de Mangalița. Prețul variază între 30 și 35 de lei pe kilogram.

Unii dintre români aleg să crească porci și să-i sacrifice sau să-i vândă de Crăciun. De exemplu, o pereche de purceluși, cam de două luni, se vând și cu 600 de lei. Scumpirile vin și în contextul în care producția este mult mai mică față de anii precedenți.

„Între 70% și 80% se importă carne de porc care intră în procesare. De aceea, am lansat în România și sunt în stadiul de construcție 56.000 de locuri de cazare în sectorul suin în reproducție. În 2 ani de zile vom produce 1,8 milioane de purcei în România, lansăm încă 100.000 de locuri de cazare pentru a produce încă aproape 3 milioane, cu locurile de cazare existente vom produce în următorii 4 ani aproape 7,8 milioane de purcei în România”, a transmis Florin Barbu.

Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legea

Li se recomandă persoanelor să achiziționeze produse alimentare din unitățile sau spațiile autorizate ori înregistrate sanitar veterinar. Este o recomandare care vine din partea ANSVSA – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Comercializarea cărnii și a produselor provenite de la porcul crescut în gospodărie este interzisă în România. Aceeași regulă se aplică și în cazul cărnii și a produselor ce provin din zonele de restricție, având în vedere evoluția virusului PPA – Pesta Porcină Africană.

Mai mult decât atât, înainte de a consuma carnea de porc, trebuie să existe o examinare a animalului din gospodărie pentru Trichinella spp. (rezultat negativ). Se aplică și în cazul consumului de carne provenită de la porcii mistreți.

În condițiile în care se comercializează carne de porc fără expertiză sanitar veterinară, atunci se pot primi amenzi între 20.000 și 40.000 de lei.

SURSA FOTO: Social Media

Publicat: 07 nov. 2023, 12:00 Autor: Alina Nistor News
Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,…...
Pe aceeași temă
×